Építs önbizalmat és szeresd magad!

Építs önbizalmat és szeresd magad!

Volt már olyan napod, amikor minden extra indok, magyarázat nélkül lehangoltnak, csúnyának érezted magad, minden mozdulat nehézkesen ment, a gondolkodás is fárasztó volt? Nem vagy ufó egyáltalán, ha ilyen megmagyarázhatatlan érzéseket tapasztalsz. Ez teljesen normális. Csak arra kell odafigyelni, hogy ne ez legyen az alap, hanem csak hébe-hóba forduljon elő.

Merthát ezek a napon szörnyűek. Nem mintha én kellenék ahhoz, hogy ezt kimondjam, te is biztosan érezted, hogy ez így nagyon nem jó.  Ezeken a napokon semminek érezzük magunkat, jönnek a gondolatok, hogy nem elég jó, amit csinálunk, sőt, mi magunk nem vagyunk elég jók. Nyűgösek és hisztisek leszünk és aztán a körülöttünk lévő embereket is könnyen lehúzzuk vagy csak simán megbántjuk. Ez nem mókás.

Sokszor nem is jól reagálunk az ilyen helyzetekre. Ahelyett, hogy elterelnénk a figyelmünket, csak inkább benneragadunk ebben az állapotban. Ilyenkor van, hogy előkerül a szekrényből a kirándulós farmer, mert „jó lesz az, kit érdekel, mi van rajtam?”, az ebédet is képes vagy a dobozból megenni, mert „jajj, csak felesleges edénykoszolás”, ahelyett, hogy megadnád a módját az étkezésnek. És ez nincs így jól.

Jobb időszakomban, ilyenkor mindig megjutalmazom magam azzal, hogy a hétköznapokon is felveszem azt a ruhát, amit amúgy csak kimenős programokon szoktam és nekiállok sminkelni is, hátha megfertőzöm magam a szépséggel és jókedvvel. És egy csomószor működik is.  De ez csak egy apróság, ami segíthet, ha lehangolt vagyok, de ettől még nem teljesül be a magamnak tett ígéret, hogy jobban fogom szeretni saját magamat. Mert nem a külsőségeken múlik, hogy igazán tudjuk-e magunkat szeretni.

Úgy gondolom, mindenkinek vannak ilyen napjai, de ha megfelelően állunk a kérdéshez, viszonylag könnyen változtathatunk a helyzeten. Ez csak egy kis segítség, hogy értékesebbnek, magabiztosabbnak, szebbnek érezhesd magad még akkor is, amikor épp úgy gondolod, semmi pozitív nem jár neked. Merthát az az igazság, hogy de igen. Jár. Mindenkinek jár a boldogság, mindenkinek jár, hogy szépnek, magabiztosnak és boldognak érezze magát. Nincs kivétel.

Hogyan szeresd magad jól? Hogyan érezd magad boldognak, magabiztosnak és értékesnek?

 

Ezt a kérdést próbálom megválaszolni most pár bejegyzésben, úgyhogy hamarosan érkezik a folytatás!

  1. Legyél tudatában a gondolataidnak

Ha valamiről nem tudod, hogy létezik, nem is tudsz vele mit kezdeni. Ha nem tudod, hogy gond van, nem is érzed, hogy változtatni szeretnél rajta. Ha nem veszel tudomást valamiről, attól még létezik, csak nem foglalkozol vele és a végén még elharapódzik a helyzet és sokkal rosszabb lesz, mintha az elején foglalkoztál volna vele (pont, mint a mosogatóban összegyűlt edények – azt a pár tányért mindig könnyebb elmosogatni, mint a napok óta halmozódó mindenféle edényt).

Úgyhogy tanulj meg figyelni saját magadra. Gondolkodj el azon, hogy vajon miért is érzed azt, amit érzel. Egy régi emlék jutott eszedbe vagy valaki rosszul szólt hozzád? Miért ez a zsigeri reakciód, hogy magadat veszed semmibe és a te önbizalmad rendül meg, ha valaki mond egy félresikerült mondatot? Történt valami, ami felbosszantott? Ami emlékeztetett egy régi, hasonló helyzetre? Képzeld azt, hogy ott van melletted egy „miért” korszakát élő kisgyerek és addig-addig kérdezz tovább, amíg meg nem találod az érzéseid gyökerét.  Nem is a pénztáros volt a bunkó, csak véletlenül pont azt a szófordulatot használta, amit egy régi kollégád, aki sok szenvedést okozott neked korábban? Vagy épp egy szeretett személyre emlékezetett valaki, de az a személy már nincs veled és elszomorodtál emiatt? Keresd meg a válaszokat az összes fel nem tett kérdésre is. Ismerd meg önmagad.

Bármilyen érzés tör elő, lehet pozitívan és negatívan állni hozzá. Ha csak a külsőségeket vesszük, régebben sokat szomorkodtam azon, hogy bizonyos ruhadarabok milyen hülyén állnak rajtam, bezzeg egyik barátnőm milyen szép bennük. És csak morogtam magamban, hogy bezzeg ő. Aztán eltelt pár év és azóta annak örülök, hogy más színeink vannak, mert amikor valamilyen boltban járok és látok egy olyan ruhát, ami neki jól állna, mindig mosolygok egy sort, mert valahogy jó érzések fognak el, hiszen egy rohanós vásárlás is eszembe juttatta őt.

Maradjunk egy kicsit a külsőségeknél. Ha mindig csak azt látod, már-már irigyled, hogy mások mennyivel csinosabbak, akkor két dolog lehetséges. Vagy gond van az önképeddel vagy ők már megtalálták a stílusukat, te pedig még nem. Mindenki lehet szép, mindenki megtalálhatja a számára előnyös fazonokat és színeket. Most már nálunk is elérhető egy csomó szolgáltatás, ami abban segít, hogy szebbek és csinosabbak lehessünk. Vannak, akik megtanítják neked, hogy milyen stílus és színvilág az előnyös számodra, akár egyéni tanácsadás, akár csoportos workshop keretében tanulhatsz egy csomó mindent magadról. Én például Zsófi posztjait nagyon szeretem, valahogy átjön a lelkesedés, hogy élvezi amit csinál. És olyan szakemberhez a legjobb menni, aki élvezi a munkáját 😉

Az én lelkemnek eddig az tett a legjobbat, amikor voltam egy olyan fotózáson, ami után csak ültem a gép előtt és szó szerint tátott szájjal néztem a monitort, hogy ez tényleg én lennék? Akkor épp nagyon mélyponton voltam és ez volt a lezárása az egész gödörnek, ott kezdtem el kimászni és nagyon boldog vagyok, hogy erről még dokumentáció is készült. Jó-jó, nyilván a szép haj és profi smink sokat dob és azóta is úgy emlegetem, hogy ez az a fotózás, aminél „a címlaplány maga sem néz ki úgy, mint a címlaplány”, de jó kis emlékeztető volt arra, hogy mennyire másképp láthatjuk mi saját magunkat, mint mások. És arra méginkább, hogy mennyire kiül az arcunkra, hogyha szomorúak vagy boldogak vagyunk. A boldogság széppé tesz.

Nade a lényeg, hogy mindig el kell gondolkozni, hogy miért is érzed, amit érzel. Miket mondasz magadnak? Mindig csak azt mondogatod, hogy mi a csúnya rajtad és mi az, amit lecserélnél? Mikor mondtad ki utoljára, hogy mi az, amit szeretsz magadon? Vagy hogy milyen tulajdonságaidat szereted. Miket szoktál mondani magadnak? Tudnád azokat a legjobb barátodnak mondani? Ha nem, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy talán magadnak sem kellene ezeket mondogatni.

Amikor épp rossz napja van a barátnődnek, mondanád neki, hogy „már mindegy, úgyis csúnya vagy és a pattanás is ott az orrodon, ki se mozdulj!” vagy hogy nem érdemel meg egy 20 perces kávészünetet? Ha a legjobb barátod lehangolt lenne, miket mondanál neki? Miket tennél a kedvéért? Saját magadat is így kezeld – ne legyél saját magad ellensége 😉

Vedd észre, hogy nem a negatív szavak a legfontosabbak az életünkben, meg lehet tanulni azt is, hogy élvezzük a jót. És hogy a dicséret nem csak akkor jár, ha feltaláltad a rák ellenszerét. Merj büszke lenni a munkádra, az otthon végzett feladataidra, hogy a barátaidnak segítesz. Mert elégedettséget érezni. És dicsérd meg néha saját magadat.

Ha valami nem sikerül a munkában vagy a barátaid lemondták a közös programot, az nem azt jelenti, hogy te nem vagy elég értékes vagy idegesítő vagy. Jó eséllyel nem veled van a probléma, csak zajlik az élet. Ne vegyél minden terhet magadra. Mert jól érezni magad. Ha lemondták a programot, nem azért van, mert nem akarnak látni sem. Legalább lett egy kis szabad időd saját magadra. Egy alkalom, amikor saját magaddal foglalkozhatsz, élvezd ki az énidődet. Az énidő fontos, tanuld meg, hogy tudod a legjobban hasznosítani a felszabadult időt.

Egyes szakemberek szerint már az önbizalomnövelő hatású, ha leülsz a tükör tükör elé és sokszor elismétled, hogy „Gyönyörű vagyok, magabiztos, okos és szórakoztató”. Ez nem az én módszerem, pedig sokaknál működik. Nekem az az önbizalomépítő módszerem, hogy racionálisan végiggondolom az életet és így jutok konklúzióra magammal szemben. Figyeld meg, neked milyen módszer válik be arra, hogy megerősítsen abban, hogy igenis ügyes-okos-kedves vagy, no meg értékes és szórakoztató.

Neked mi válik be az önbizalmad építgetésére? Amíg érkezik a következő bejegyzés, írj egy listát arról, hogy milyen események, visszajelzések, olvasmányok, filmélmények motiváltak, lelkesítettek, növelték az önbizalmadat!

 Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


%d blogger ezt szereti: