életmód tanácsadás és life coaching

Mi az a coaching?

Egyszerűbb lenne az élet, ha lenne a coachingra egy jó kis magyar szó, de se nem terápia, se nem tanácsadás, talán az életvezetés a legközelebbi szó rá. Ami pont olyan idegenül hangzik (nekem legalábbis), mint a coaching.

A coaching egy olyan célorientált módszer, ami irányított beszélgetés keretében ad arra lehetőséget, hogy minél elégedettebbek lehessünk, minél kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. Nem gyógyítunk, nem kezelünk pszichés problémákat, nem terápia, „csak” az életet tesszük egy kicsit egyszerűbbé, rendezettebbé, a tisztánlátást, az életünkre rálátást lehet vele felturbózni kicsit.

A life coaching során a jelenre és a jövőre, megoldandó problémákra, helyzetekre koncentrálunk, végig az általad  kitűzött cél megvalósításán dolgozunk. Nem az a cél, hogy a személyiséget elemezgessük sok-sok időre visszamenőleg (ami szintén hasznos, de a pszichológus szakterülete), hanem hogy a jelenben támogassuk a személyes, illetve szakmai fejlődést.  A coach és az ügyfél (azaz te és én) közösen dolgozza ki azt az akciótervet vagy stratégiát, aminek segítségével saját magad éred el a kitűzött célokat. A coach csak támogat benne, számon kéri a feladatokat és határidőket, amiket te vállalsz, közösen nyomon követjük a részcélok elérését, kielemezzük, újragondoljuk, hogy minél hatékonyabb legyen a folyamat.

A coaching nem helyettesíti a terápiát, de rendkívül hasznos kiegészítője lehet. A terápiában a „miért?”-ekre keresik a választ, a coaching során pedig a „hogyan?”-okat próbáljuk megfejteni, hogy a kívánt változást elérjük. A coach kérdez, te pedig megkeresed a saját válaszod.

A coaching ülések során teljesen rajtad van a hangsúly. Beszélünk rólad és azokról a dolgokat, amit célként fogalmazol meg, illetve azokról  a helyzetekről, amiket megoldandó problémaként látsz magad előtt.

A coaching folyamat általában 3 és 10 alkalomból áll – problémától és élethelyzettől függően.

A találkozások négyszemközt, diszkrét körülmények között zajlanak (a Skype-os konzultációkról sem készül felvétel), ugyanazok az etikai szabályok érvényesek itt, mint a terápiás folyamatokban, így teljes titoktartási kötelezettség köt engem is.

Élethelyzetek, amelyekben érdemes a Noémi féle life-coachingot igénybe venni, azaz amivel hozzám fordulhatsz:

 • döntéshelyzetek előtt állsz
 • önismeret fejlesztése
 • munka és magánélet egyensúlyának összehangolása
 • időgazdálkodási nehézségek
 • túlzott stresszes életmód
 • kapunyitási pánik (Y generáció életkezdési nehézségei)
 • életmódváltás

Nem a life coaching területéhez kapcsolódó kérdéskör, de amivel szintén fordulhattok hozzám:

 

Mi fog történni a coaching folyamat során?

 • tisztázzuk, mi a célod – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jó irányba induljunk el (de az is előfordul, hogy az az egész coaching folyamat célja, hogy kiderítsük, mik is a céljaid)
 • a megoldásra fókuszálunk és csökkentjük a probléma-tudatot (így kicsit könnyebb a helyzetedről és lehetőségekről gondolkodni)
 • ha olyan témával érkezel, amihez akcióterv szükséges, azt is elkészítjük (ez a terv segít majd abban, hogy a célodat elérd, abban pedig folyamatosan támogatni foglak, hogy kitarts a terv mellett, illetve finomítunk a terven menetközben, ha szükséges)
 • felteszem neked a világmindenség összes kérdését, vagy ha mindet nem is, de sokat, ugyanis rávezető kérdések segítségével fogunk eljutni arra, hogy mit is kell tenni
 • a coaching módszer alapja a megfelelő kérdések megválaszolása, ezekkel segítelek, hogy kicsit máshogy közelítsd meg az aktuális helyzetedet, mint ahogy magadtól tennéd

 

Ha kérdésed van vagy időpontot szeretnél foglalni, küldj bátran üzenetet!